BİR BACAK PROTEZİNİN ÜRETİM AŞAMALRI

İLK ANDAN İTİBAREN SİZİNLEYİZ

Kompresyon terapisi  (bandajlama vb.) güdüğü bacak protezini hazırlayan en önemli uygulamadır ve hemen ameliyattan sonra güdükteki yaralar iyileştikten sonra başlanmalıdır. Ameliyattan sonra pek çok soru işareti olur. Bacak protezi çeşitliliklerinin çokluğu nedenle hangisinin sizin için en uygun olacağı konusunda karar vermek kolay olmayabilir. Bu nedenle bacak protez teknolojileri hakkında size doğru çözümü bulmanızda destek olmak istiyoruz.

 

BİR BACAK PROTEZİNİN ÜRETİM AŞAMALRI

Değerlendirme

Ortopedi teknisyeninin doğru protez birleşenlerini seçmesi uygulamanın başarısı için belirleyicidir. Tıbbi öykü sorgulanır, genel postur, kas kuvveti ve kısalıkları, bandajlama yapılarak güdüğün şeklinin proteze uygun hale getirilmesi, cildi, yük taşıma kapasitesi, ayakta durma dengesi, cilt duyarlılığı ve yaralar, fantom ağrısı, yürüme gereksinimi ve kişinin beklentileri ile motivasyonu değerlendirilir. Kas ve iskelet yapısındaki zayıflık ve yetersizlikler fizyoterapi ile giderilmeye çalışılır. Güdük böylece bacak protezine hazırlanmış olur.

Ölçü Ve Geçici Bacak Protezi Uygulaması

Ortopedik teknisyenlerimiz tarafından ölçü alınarak bacak proteziniz hazırlanır.
Ameliyattan sonra yaralar iyileşir iyileşmez bandaj uygulaması yapılır ve daha sonra geçici bacak protez uygulaması gerçekleşir. Geçici protezi erken uygulamamız güdük üzerine erken yük verilmesini sağlayarak, eklemlerde oluşabilecek hareket kısıtlığını engeller. Kişiyi yatağa bağlı kalmaktan kurtarıp, günlük hayata aktif olarak katılımını hızlandırır. Kalıcı protezde görülebilecek sorunların önceden değerlendirilmesine olanak verir.

Kalıcı Bacak Protezi Uygulaması

Geçici protez kullanan kişi vücut ağırlığını her iki bacağa eşit aktarabildiğinde protezi tam gün kullanabildiğinde ve ödem tamamen ortadan kalktığında, kalıcı ve kesin bacak protezi için uygun zaman gelmiş demektir. Burada nasıl bir soket uygulanacağı veya hangi tip bir materyal kullanacağına dikkat edilmelidir.
Kalıcı bacak protezi için tekrar ortopedi teknisyenlerimiz tarafından ölçü alınarak kalıcı bacak proteziniz uygulanır.
Protez parçaları lazer sistemiyle kontrol edilerek bacak protezinin statik ayarı yapılır. Kişiye özel ayar yapmak için tekrar lazer postur cihazında değerlendirilerek protezin dinamik ayarı yapılır.

Bacak Protezi Rehabilitasyonu

Soket uyumu ve bacak protezi ayarları tamamlandıktan sonra protezini giyip çıkarma, protez bakımı, oturup kalkma ve ağırlık aktarmadan başlayarak tüm yürüme ve denge alıştırmaları aşamalı olarak öğretilir.  Kişi rehabilitasyon sonunda merdiven inip çıkma rahat yürüme ve rampa da yürümeyi başarmalıdır. Rehabilitasyon süreci kişinin durumuna göre 2-20 gündür.

BACAK PROTEZİNİN SOKETİ

Soket güdüğünüzü içine alarak bacak protezi ile bütünleşmesini sağlar. Bunun için belirli özellikleri yerine getirmelidir. Soket güdüğü iyi kavramalı ne fazla bol ne de fazla sıkı olmalıdır. Protezle bağlantısı güvenli ve sağlam olmalıdır. Soket kullanıcının güdüğünün şekline göre ölçü alınarak kişiye özel yapılır. Soket protezin yük taşıyan ve aktaran kısmıdır.

PROTEZ BACAKTA LİNER MATERYALLERİ

Liner ikinci bir cilt katmanı gibi güdüğün üzerine geçirilir ve yumuşak doku ile sert soket arasında koruma görevi görür böylece sürtünme ve baskıyı azaltır. Doğru liner seçimi bacak protezi kullanımında konfor açısından önemlidir.
Silikonlar dayanıklıdır ve temizlemesi kolaydır. Antibakteriyel özelliklidir. Baskıyı eşit dağıtır. Darbe emici özelliği çok iyi olduğu için hassas kemik çıkıntılı sıkar dokulu güdükler için uygundur.

PİN SİSTEMLİ BACAK PROTEZİ

Linerin ucunda bir vida vardır. Liner takıldığında vida soketin dibinde karşılık gelen yuvasına oturur. Güdükle protez arasındaki bağlantıyı bu vida sağlar ve dışarıdan basılan buton ile kolaylıkla açılır.

VAKUM SİSTEMLİ BACAK PROTEZİ

Vakum teknolojisini kullanan farklı süspansiyon sistemleri vardır. Liner ile soket arasında hava tahliye edilerek, soketin güdüğü tutması sağlanır. Vakum ya pasif olarak sübap ile yada aktif olarak vakum pompası ile sağlanır.

Valf Sistemi: Genellikle yumuşak bir liner, bir valf ve bir dizlikten oluşur. Soket içindeki hava vücut ağırlığı yardımıyla basma anında dışarı itilir ve tekrar içeri giremez. Soket üzerine geçirilen dizlik soketin havaya karşı yalıtarak soketin her  yerinin tutunmasını sağlar.

Aktif Vakum Sistemi ( Harmony Sistemi):  Liner ile soket arasında kalan havanın tamamı boşaltılır. Sistem her adımda aktive olur. Soket tutuşu pasif vakumlu sistemlere oranla daha fazladır. Harmony sistem soket içinde sürtünme kuvvetlerini en aza indirir. Güdük hacmini düzenler  ve kan dolaşımını iyileştirir. Soketin güdüğe tam teması ve iyi tutuşu kişinin zemini daha iyi algılamasına ve güven duymasına günlük yaşamda bacak protezine daha hakim olmasına neden olur.

BACAK PROTEZİ İÇİN GÜDÜK ÇORAPLARI

Güdük çorapları için en yüksek kalitedeki malzemeler kullanılır. Yün pamuk ve karışımları geniş çeşitlilikte sunulan güdük çorapları, değişik gereksinimlere cevap verecek şekilde tasarlanmışlardır. Güdük çorapları şu amaçla kullanılabilir:
Güdüğü sürtünme , kızarma ,iltihaplanma ve baskı noktalarından koruma,
Gün içinde oluşabilecek güdük hacmi değişimlerini dengelemek ,
Tekstil kaplaması olmayan linerlerin sokete girmesini  kolaylaştırmak lineri korumak .

 

PROTEZ BACAKTA KULLANILAN AYAKLAR

TRIAS AYAK
Hafif karbon yapı
Emniyetli ve konforlu hareket
Sağlam tarafın yükünü hafifletir
125kg’a kadar kullanıcılar içindir.
Esnek topukla şok emicilik ve yumuşak yuvarlanma
Çeşitli yürüme hızlarına ve zeminlere uyum gösterir
Mükemmel enerji geri dönüşü sağlar
Mekanik yapısı doğal ayağınkine benzer

C-WALK AYAK
Kontrollü plantar fleksiyon
Sağlam tarafın yükünü hafifletir
Topukta çok iyi şok emicilik
Modern aktif yaşam biçimine uygun
Ayağın yay sertliği kullanıcı kilosuna göre her ayak boyu için özel olarak uyarlanmıştır
Engebeli zeminde konforlu yürüyüş
Daha doğal yuvarlanma
70-100 kg ağırlığındaki kullanıcılar için

AXTION AYAK
Diz altı uzun güdükler için uygundur
Topukta çok iyi şok emicilik
Doğal yürüyüş şeklini destekler
Yüksek enerji geri dönüş oranı
Hafif
Doğal yuvarlanma
Olağanüstü işlev ve performans

DİZ ÜSTÜ BACAK PROTEZİNDE KULLANILAN BAZI DİZLER

3R60
topuk vuruşuyla dizde 15 derecelik kontrollü bükülme sayesinde güdüğe, kalçaya ve omurgaya etki eden yükler azaltılır aynı zamanda kullanıcı kendini emniyette hisseder. Salınıma kolay geçmesi ve farklı yürüme hızlarına uyum sağlayabilir olması konforu ayrıca arttıran yönleridir.

3R80
Duruş ve salınım fazlarının kontrolü olmasını sağlar. Doğal yürüyüş görünümüne maksimum uyum sağlar. Özellikle aktif dinamik ve kas kontrolü iyi olan kullanıcılar için gerekli emniyet ve hareketliliği sağlar.  En önemli özelliği yaklaşık 80 dereceye kadar yük altındayken kontrollü ve frenli bükülmedir. Bu da kullanıcıya rampa ve merdivenlerden engebeli zeminlerde olağanüstü konfor sağlamaktadır.

C-LEG
Tamamen mikroişlemci kontrollü bacak protezi sistemidir. Anında farklı yürüme hızlarına adım boylarına  ve frekanslarına uyum sağlar. Yapısındaki sensörler sayesinde ölçüm yaparak yük ve açısal değerleri algılar ve mikroişlemci buna eş zamanlı uygun bir cevap oluşturur. Böylece her türlü zeminde yüksek emniyet temin edilir. Doğal yürüyüşe en yakın yürüyüşü sağlayan diz eklemidir. Kişi basma anında odaklanmak ve tediriginlik yaşamak zorunda kalmaz ve dikkatini rahatlıkla çevresine verebilir. Enerji tüketimi en aza indiği tespit edilmiştir. Dar alanda, kalabalık arasında, merdiven ve rampada emniyetli ve rahat yürüyebilmek, ayağı takılsa bile düşmemek kişinin hareket alanının genişletmektedir. Seçilmiş özel bir sportif aktivite için özel modu vardır(bisiklet, kayak vb.).

BACAK PROTEZİ İÇİN ÖZEL ADAPTÖRLER

Ayakkabıları rahatça giyebilmek, tenis oynamak, arabanın içine rahatça oturabilmek, fonksiyonel adaptörler hareketliliğinize emniyetinize ve konforunuza artı kazandıracaktır.
DÖNME ADAPTÖRÜ: Kolayca arabaya binebilmek, ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı giymek veya rahatça bacak bacak üstüne atmak diz eklemi üzerine yerleştirilen dönme adaptörü ile mümkündür. Oturma pozisyonunda, bacağın 180 derece sağ ve sola dönmesini sağlayan adaptör ile bağdaş kurmak bile mümkündür.

TORSİYON ADAPTÖRÜ: İş yerinde, evde veya sporda daha fazla hareketlilik, emniyet ve konfor kazandırır. Daha simetrik yürüyüş sağlar. Normal yürüyüşe dikkat ederseniz her adımda gövdeden hafifçe sağa ve sola döndüğünü fark edersiniz.  Bu dönme esas olarak kalçada meydana gelir. Fakat soket bunu engeller gerekli dönüş hareketini diz eklemi üzerine yerleştirilen bu adaptör sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Böylece soket içinde  güdüğün vurması ve sürtünmesi azalır.

DELTA TWİST ADAPTÖR: Hem torsiyon hem de darbe emici fonksiyonlarını  bir arada gerçekleştirir.Her iki fonksiyonu kişiye göre ayarlanabilir.Bel ve sırt ağrısı gibi protez kullanımına bağlı istenmeyen etkilerli azaltır.Daha simetrik ve doğala yakın yürüyüş sağlar.Hafif spor aktiviteler yapmak için uygundur.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

WhatsApp chat